Nya regler om spelreklam

Omregleringen av spelmarknaden i Sverige innebär en hel del förändringar, inte misnt när det kommer till spelreklam. Denna ska begränsas ytterligare, vilket är något som välkomnas av spelberoende – reklam för casino och spel får nämligen fler spelberoende att få återfall.

Spelreklam är ett allt vanligare inslag i vår vardag. Vi möter reklamen när vi slår på tv:n, när vi läser nyheterna och när vi besöker våra sociala medier, men detta är något som många spelberoende kritiserar. De hävdar nämligen att spelreklamen får fler att falla tillbaka och det är något som tydligt syns när man ser till ökningen av inringarna till olika typer av organisationer som hjälper personer mot deras spelmissbruk. I en intervju med Sveriges Television berättar en kille vid namn Fredrik, som arbetar vid just en sån här typ av organiskation och själv varit spelberoende, hur många som ringer honom berättar om hur det just är reklamerna som gjort att de fallit tillbaka till spelandet – de löften om snabba utbetalningar och höga vinster har varit alltför lockande kort sagt.

Många kämpar mot reklamen och missbruket

En annan kille som själv förlorat mycket i sitt spelberoende är Philip. Hans resa började med att han fick pengar under gymnasietiden, cirka 70 000 kronor, och dessa spelande han bort. Sedan började en tillsynes oändlig cirkus av flertaliga besök på psykakuten och rop på hjälp, han ville ha behandling men ingen hjälp fanns att få. Nu är han 23 år gammal, fri från spelmissbruk och kandidat till att få stipendiet #GeTillbaka för att ha startat företaget Betless för att kunna påverka spelbranschen på ett politiskt plan. Det gör han genom att skriva, föreläsa och söka kontakt med olika spelbolag och investerare i spelbolagen för att få svar på hur man arbetar med spelmissbruk och vilka åtgärder man faktiskt vidtar. Till Lokaltidningen säger han att det gick så pass långt att han till och med köpte en aktie i spelbolaget Leo Vegas bara för att få kunna gå på deras stämma för att ställa sina frågor och det han frågade, två gånger utan att få något svar, är vad detta bolag gör åt det folkhälsoproblem som spelandet utgör. Oavsett om han vinner stipendiet eller inte så kommer han fortsätta sin kamp mot spelbolagen, och bara att bli finalist visar ju trots allt tydligt att han hittat något som fler än han själv faktiskt tror på och tycker är viktigt arbete.

Så kommer omregleringen reglera spelreklam och spelmissbruk

Det är inte bara privatpersoner och före detta spelberoende som vill begränsa spelberoendet som kommer med spelhetsande reklam, det vill även staten vilket också syns i den kommande omregleringen av spelmarknaden. Så här ska spelreklamen begränsas skriver Metro:

  • Främjandeförbud med starkare påtryckningar
  • Bolag utan licenser kommer aktivt hållas utestängde från spelmarknaden
  • Måttfulla och inte påträngande annonser om spel, annars direktverkande vitesbelopp
  • Självavstängningssystem för spelare som vill begränsa sitt spelande