Det är inte i Keno som de riktigt stora pengarna finns. Detta är anledningen till att en del storspelare fnyser lite föraktfullt när spelet kommer på tal. Det finns inte heller något World Series of Keno, eller Celebrity Keno. Med tanke på att alla tv-idéer prövas minst en gång så är det nog bara en tidsfråga, men inte ens de riktiga kenofantasterna kommer nog att titta.

Om keno inte är spelet med de allra största vinsterna så bidrar detta dock också till att antalet spelmissbrukare är färre än när det gäller många andra spel. Och det händer faktiskt att spelare vinner stort även i keno. Ett av de senaste exemplen i Sverige är en kvinna från Sorsele. 10 rätt på keno, med en insats på 60 kronor, gav en vinst på sammanlagt en miljon kronor. Först hade kvinnan tänkt satsa 30 kronor, men hon höjde insatsen och vann därför mer när dragningen skedde.

Tips för att vinna

För att själv kamma hem en keno-jackpot finns det några saker man kan tänka på. Visst handlar keno om tur, men vissa saker kan man göra för att få mer tur, och inte minst för att öka vinsten när man väl har tur.

För det första ska man inte köpa pratet om speciella tur-butiker, som skulle ha extra många vinnare bland sina kunder. Det är nämligen inte så sannolikhetslära fungerar. Chansen är större att just du ska vinna om du lämnar in den spelkupong hos en butik där ingen har vunnit tidigare. Men så vill många av oss inte tänka. Att förstå sig på sannolikhetslära är nämligen betydligt svårare än vad man kan tro. Det räcker att googla ”Monty Hall-paradoxen” för att hitta en hel del intressant läsning om hur det sunda förnuftet går stick i stäv med sannolikhetslära och matematisk teori.

Det andra tipset, för den som spelar hos det svenska spelmonopolet, är att skaffa Svenska Spels spelkort. Då bevakas vinsterna åt dig, så att du kan vara säker på att få dina pengar om du skulle vinna.